Typická vídeňská jídla, která musíte ochutnat
Rakouské gastronomické speciality jsou do jisté míry ovlivněny okolními zeměmi, avšak ty největší klasiky zná doslova celý svět. Pojďme se podívat na ta nejtradičnější Rakouská či Vídeňská jídla blíže.
Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel)
Řízek je klasika všech klasik a zcela jistě jste o něm slyšeli. Pravý Vídeňský řízek se připravuje z nejkvalitnější části telecího masa – části zvané „ořech“. Přílohou mu bývá bramborový salát
Wiener Tafelspitz
Jedná se o pokrm z hovězího či telecího masa, které je vařené spolu s cibulí, bobkovým listem, kostmi a kořenovou zeleninou.
Sachertorte (Sachrův dort)
Tento čokoládový dort, který je plněný meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou, je legendou mezi dorty. Jeho autorem z roku 1832 byl tehdy šestnáctiletý Franz Sacher.
Wiener Apfelstrudel (Vídeňský jablečný štrůdl)
Recepty jablečného závinu se předávají z generaci na generaci a má řadu podob.
Kaiserschmarrn (Císařský trhanec)
Jde o sladkou palačinku, která se při smažení na pánvi natrhá na kusy a následně se na talíři posype cukrem. Často se setkáte s přílohou v podobě švestkové i jablečné omáčky.
Vídeň, kompletní průvodce
Nezapomeňte také prozkoumat město Vídeň, které je hlavním městem Rakouska.
Přejít na průvodce Vídeň