Španělské víno
Ve Španělsku byly vždy ideální geografické podmínky pro pěstování vína, díky čemuž se Španělsko pravidelně řadí k vinařským velmocem. Proto než se do této země vydáte, není jistě na škodu dozvědět se alespoň pár základních věcí o španělském vinařství.
Historie španělského vinařství sahá několik tisíc let do minulosti, takže výroba vína je ve španělských dějinách zakořeněná vskutku pevně. V zemi se nachází mnoho vinařských oblastí, mezi ty největší a nejznámější patří Rioja, Navarra a Penedés v severní části Španělska, přičemž Penedés je nejproduktivnější oblast Španělska vůbec, nicméně vinná réva se pěstuje také na ostrovech, především na Kanárských ostrovech a na Mallorce. Ve Španělsku se pěstují jak červené, tak bílé odrůdy. Mezi ty červené patří například Tempranillo, Graciano, Grenache nebo Cabernet Sauvignon, k těm bílým pak Airen, Palomino nebo Macabeo.
Nepřehlédněte Co jste nevěděli o Španělsku
Zejména pro Katalánsko je typická tzv. cava, tedy bílé nebo růžové šumivé víno, jehož historie sahá do 19. století. Cava se vyrábí stejným způsobem jako šampaňské, přičemž je důležité, aby proces přípravy probíhal odděleně od ostatních vín.
Víno (ať už klasické, nebo cava) rozhodně patří mezi věci, které byste měli ve Španělsku vyzkoušet, případně je přivézt jako dárek někomu blízkému.
Barcelona, kompletní průvodce
Nezapomeňte také prozkoumat město Barcelona, které je velkým městem Španělska.
Přejít na průvodce Barcelona